Geboortefotograaf in Friesland

geboortefotografie | Geboorte | Fotograaf | Friesland
Geboortefotografie


De knoop is doorgehakt. Sinds 1 januari kan ik mij zelf een geboortefotograaf noemen. Het afgelopen jaar heb ik veel mentorsessies gehad bij een fotograaf, waarbij de coaching vooral lag op het gebied van documentaire fotografie. Ik heb zo ontzettend veel geleerd en ik ben ook ontzettend gegroeid. Maar dan ben je nog niet direct geboortefotograaf. De stap naar de geboortefotografie is dan ook erg geleidelijk gegaan. 

Tijdens de nationale borstvoedingsweek in oktober 2017 heb ik een aantal prachtige foto’s kunnen exposeren in het ziekenhuis in Drachten. In het kader van deze expositie heb ik een aantal bevallingen gefotografeerd. Ik kwam er, tijdens de eerste bevalling, al snel achter dat deze manier van fotograferen en vooral ook om deze bijzondere bevallingsmomenten vast te kunnen leggen, ontzettend dicht bij mij ligt. Gedurende de gehele bevalling had ik de kriebels van verliefdheid in mijn buik. En dat was niet van spanning, maar vooral van blijdschap. ‘Wat is dit gaaf zeg’, dacht ik steeds en ‘wat voel ik me er goed en gewoon bij’! Ik heb bij deze bevalling elk moment zo bewust gefotografeerd. Dit was het begin van het proces naar geboortefotograaf. 

Na deze bevalling heb ik nog een aantal bevallingen gefotografeerd en elke keer weer diezelfde kriebels. En weer was ik er zeker van dat dit geen kriebels van spanning of onzekerheid was, maar juist van blijdschap. Dit is wat ik kan en waar mijn hart ligt. 

Niet alleen moet je professionele foto’s kunnen maken, maar ook je leven wordt heel anders wanneer je geboortefotograaf bent. En dat was het stukje waar ik nog niet aan toe was. Tot afgelopen september. In mijn gedachten kwamen de bevallingen steeds terug. Er kwam een boek uit van Brun Kuipers: Zo beval ik, waar een aantal van ‘mijn’ prachtige foto’s zijn terug te zien. En zo schreef ik op een donderdagochtend in september een plan uit. Toen ik klaar was hiermee kreeg ik diezelfde middag een appje van iemand die vroeg of ik ook al geboortes vastleg. Je snapt wel dat ik verbaasd was en dat ik dacht: ‘dit is een briefje uit de hemel’. Dit is het pad wat ik ga bewandelen! En ik maakte met haar een afspraak en ze heeft mij geboekt als geboortefotograaf! Wat gaaf! Ja absoluut! 

Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in en ik merk nu al dat ik mij er ontzettend goed bij voel. Ook tijdens de ‘wachtweken’, heb ik een gevoel van ontspanning. Hoe doe ik dat? Ik denk dat ik de rust heb gekregen om deze weg in te slaan en dat dat goed is.

GOED om te weten:
Voordat je mij boekt voor het vastleggen van jullie bevalling, spreken wij eerst met elkaar af. Waarom? De klik en het gevoel is bij het fotograferen van een geboorte ontzettend belangrijk. Na ons gesprek kan je/kunnen jullie rustig nadenken om mij te boeken voor de geboorte van jullie kindje. 

Waarom een geboortefotograaf?
Een geboortefotograaf legt jullie hele bevallingsverhaal vast en zorgt er ook voor dat de mensen die bij de bevalling aanwezig zijn zich kunnen focussen op de bevalling en zich niet druk hoeven te maken op het maken van foto’s. De goedbedoelde inzet van een kraamhulp of dergelijke, om even een foto te schieten, is dan altijd afwachten hoe zij de foto maakt. Soms heb je geluk en krijg je een mooie foto. Maar vaak is het teleurstellend en heb je onscherpe foto’s, te donkere foto’s of alleen maar foto’s zonder hoofd of zo. En bij het kiezen van een professionele geboortefotograaf heb je zekerheid op mooie beelden waarbij gelet wordt op emotie en detail. 

En wie ben ik dan, wanneer ik jullie bevalling vastleg?
Ik ben een fotograaf die erbij is, maar heel goed op de achtergrond is en ik zorg er wel voor dat alle momenten van de bevalling goed op de foto komen. De verloskundige en kraamhulp moeten hun werk kunnen doen, zonder dat ik hen daarbij in de weg loopt. Ik pas me aan aan de sfeer van jullie bevalling. Ik zet het totaalbeeld op de foto, maar ik heb ook zeker oog voor details. Ik ben graag vooraf op de hoogte van jullie geboorteplan, zodat ik jullie bevallingsverhaal zo goed mogelijk kan vastleggen en dat ik weet wat voor jullie belangrijk is. Twijfel je over dat er dan ‘veel’ mensen bij de geboorte van jullie kindje zijn? Wat ik na elke bevalling terugkrijg van de ouders, is dat ze zo blij zijn dat ik erbij was om de hele bevalling vast te leggen en dat ze me niet gemerkt hebben. 

Een hele investering?
De geboorte van jullie kindje is een hele bijzondere gebeurtenis. Bij een trouwdag is het bijna vanzelfsprekend om deze te laten fotograferen door een professionele fotograaf. En dus waarom dan niet bij de geboorte van jullie kindje? Hier wordt vaak niet over nagedacht. De meeste boekingen die ik krijg als geboortefotograaf is het vastleggen van de geboorte van het tweede, derde of vierde kindje. Na de eerste bevalling wordt pas beseft hoe bijzonder het is en wordt het belang van een geboortefotograaf ook pas duidelijk. 

Een betaling van het vastleggen van een geboorte gaat in termijnen. Je kunt natuurlijk ook denken aan het vragen van een bijdrage door familie/vrienden als kraamcadeau. 

Werkgebied:
Ik werk in heel Friesland en een gedeelte van Groningen. Ongeveer maximaal 1 uur vanaf de postcode 9172.
Dokkum, Stiens, Leeuwarden, Franeker, Harlingen, Grou, Heerenveen, Drachten, Kollum

Wanneer je vragen hebt? Bellen, mailen, appen. Ik hoor het graag. 

Hieronder een paar foto’s uit verschillende bevallingsverhalen.

Geboortefotograaf in Friesland